در هر دست، ۱۴ بند انگشت هست؛ هر انگشت ۳ بند و انگشت شست ۲ بند دارد: هر بند، دارای یک قاعده و یک رأس وتنه است.
 

زند زبرین

زند زبرین - یکی از دو استخوان ساعد در ناحیه خارجی ساعد واقع شده و دارای یک تنه و دو انتهای فوقانی و تحتانی است. در انتهای استخوان در هنگام تولد غضروفی اند؛ یک مرکزا استخوان سازی ثانویه در انتهای تحتانی در اولین سال پس از تولد ظاهر می شود، این مرکز حدود در ۱۷ سالگی در زن و در ۱۹ سالگی در مرد استخوانی شده، به بقیه استخوان جوش می خورد. مرکز ثانویه دیگر در انتهای فوقانی در حدود ۴ سالگی پدید می آید؛ این اپیفیز در زن در ۱۴ سالگی و در مرد در ۱۷ سالگی استخوانی می گردد و به تنه استخوان می پیوندد.

وزن، طول، حجم انتهای تحتانی و انحنای قسمت میانی تنه در دو جنس فرق می کند و راهنمایی برای تشخیص جنسیت به حساب می آید. وزن استخوان زند زبرین راست در مرد، حدود: 7/44 گرم و در زن، 2/22 گرم است. وزن استخوان زند زبرین چپ در مرد، حدود 4/41 گرم و در زن 9/22 گرم و نیز طول این استخوان در مرد، بیشتر از زن است؛ طول آن در مرد حدود ۲۵۹ میلیمتر و در زن حدود ۲۱۰ میلیمتر است. همچنین وسعت انتهای تحتانی زند زبرین در مرد، بزرگتر است.

زند زیرین

این استخوان در طرف داخل ساعد قرار دارد و در بالا با استخوان بازو و زند زیرین و در پایین با استخوان زند زبرین مفصل می شود. زند زیرین در ساعد، بدون حرکت است و در مفصل آرنج، نقش فعال دارد. در انتهای فوقانی و تحتانی و تنه، قسمت های آن هستند. تنه زند زیرین به سبب جلو آمدن قسمت داخلی قرقره استخوان بازو، کمی به خارج متمایل است و تشکیل زاویه حمل را می دهد. زاویه بین محور طولی بازو و استخوان زند زیرین - که به طور متوسط ۱۶۳ درجه و در زنان، بیشتر از مردان است.

 این استخوان نیز دارای اختصاصات جنسی است. وزن آن در مرد بیش از ۵۴ گرم و در زن کمتر از 2/30 گرم (در سمت راست) است. طول استخوان در مرد حدود 1/28 و در زن 8/27 سانتیمتر (در سمت راست) است.

همچنین استخوانی شدن آن در زن و مرد فرق می کند. مرکز ویژه انتهای تحتانی در نیمه سر استخوان در جنس مرد در ۶ سالگی و در جنس زن در ۵ سالگی ظاهر می شود. مرکز فوقانی که به صورت یک اپیفیز صفحه ای شکل نازک در رأس زائده است، نزد زنان در ۹ سالگی و نزد مردان در ۱۱ سالگی پدید می آید و تمام اپیفیز فوقانی استخوان تا۱۴ سالگی در زنان و ۱۶ سالگی در مردان به تنه استخوان می پیوندد. اپیفیز تختانی زند زیرین، در زنان در ۱۷ سالگی و در مردان در ۱۸ سالگی به تنه جوش می خورد.
 

استخوان های مچ دست

استخوان های ناوی، هلالی، هرمی، نخودی، ذوزنقه ای، شبه ذوزنقه ای بزرگ و چنگکی، مربوط به مچ دست اند. فاکتورهایی چون تغذیه، نژاد و جنش در استخوانی بودن آنها نقش دارد. استخوان های ناوی، ذوزنقه ای و شبه ذوزنقه ای در جنس زن، در سال چهارم و در جنین مرد در ۵ سالگی شروع به استخوانی شدن می کند. زمان استخوانی شدن نخودی در زنان، ۹ تا ۱۰ سالگی و در مردان، ۱۲ سالگی است.
 

استخوان های کف دستی

استخوان های کف دستی، شامل ۵ استخوان است که به ترتیب از سمت خارج به داخل به نام های کف دستی (متاکارپ) اول تا پنجم شماره گذاری شده اند.، هرا استخوان کف دستی، دارای دو انتها و یک تنه است؛ انتهای پروگزیمال آن را قاعده و انتهای دیستال آن را سر می نامند. زمان استخوانی شدن این استخوان ها نیز در مرد و زن متفاوت است. در مرکز، هر استخوان کف دست را استخوانی می کنند؛ مراکز مخصوص سر در متاکارپ های دوم تا پنجم درا جنس زن در سال دوم و در جنس مرد بین 5/1 تا 5/2 سالگی ظاهر می شود.

این مراکز در زنان حدود ۱۵ تا ۱۶ سالگی و در مردان حدود ۱۸ تا ۱۹ سالگی به تنه استخوان می پیوندد. قاعده نخستین متاکارپ در جنس زن. در پایان 2 سالگی و در جنس مرد در آغاز ۳ سالگی شروع به استخوانی شدن می کند و در پیش از ۱۵ سالگی در زنان و در 17سالگی در مردان به تنه جوش می خورد.

بندهای انگشتان

در هر دست، ۱۴ بند انگشت هست؛ هر انگشت ۳ بند و انگشت شست ۲ بند دارد: هر بند، دارای یک قاعده و یک رأس وتنه است.

بندهای انگشتان از طریق یک مرکز اولیه و یک مرکز ثانویه استخوان سازی استخوانی می شوند. مراکز اپیفیزی در بندهای پروگزیمال (فوقانی) در جنس زن در آغاز ۲ سالگی و در جنس مرد در نیمه دوم سال دوم، پدید می آیند و در بندهای میانی و دیستال (تحتانی) در زنان در ۲ سالگی و در مردان در ۳ یا ۴ سالگی ظاهر می شوند. تمام این اپیفیزها در زنان حدود ۱۵ تا ۱۶ سالگی و در مردان در ۱۷ تا ۱۸ سالگی به تنه بندهای انگشتان می پیوندد.
 
منبع: کتاب زن. سیدهادی حسینی و علی احمد راسخ . صص 241-244، انتشارات امیرکبیر. سوم. 1387.